Kennisbank

Folder IRIS Utrecht: Transforming into sustainable neighbourhoods

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland maakte een Smart City folder van het demonstratieproject in Lighthouse City Utrecht. De Engelstalige brochure omvat een overzicht van de IRIS-ontwikkelingen in Utrecht en is voor Nederlandse ambassades goed in te zetten als promotie van Nederlandse innovaties.

> Bekijk de folder (in het Engels)


Webinar: A Paradigmatic Shift in Citizen Engagement: the good, the bad… the ugly?

webinar bewonersparticipatieHoe betrek je burgers bij het ontwikkelen van duurzame gebieden? IRIS Smart Cities biedt met de Engelstalige webinar A Paradigmatic Shift in Citizen Engagement uiteenlopende inzichten uit de praktijk in de stad Utrecht. Projectpartners Willem-Jan Renger van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en Arno Peekel van Utrecht Sustainability Institute (USI) nemen je mee in het realiseren van bewonersparticipatie.

> Bekijk de webinar of bekijk de presentatie(in het Engels)


Webinar: eerste AC bidirectionele netwerk voor elektrische voertuigen in de praktijk in Utrecht

webinar vehicle2gridIn de gratis webinar A battery on wheels… mobility and energy meet with Vehicle 2 Grid technology ontdek je hoe het eerste AC bidirectionele netwerk voor elektrische voertuigen in Utrecht in de praktijk is uitgebracht en met grote stappen uitgebreid wordt.

> Bekijk de webinar (in het Engels)


Bewoners vertellen over IRIS op nationale radio
foto kanaleneiland utrecht

Bewoners van Kanaleneiland Angelo en Vincent komen aan het woord in een live uitzending van NPO 1 op 22 mei 2019. Ze vertellen wat er onder de bewoners speelt in de Utrechtse wijk. Ook aan het woord in de uitzending komt Carolien van Hemel van IRIS-projectpartner Utrecht Sustainability Institute. Zij vertelt over het opknappen van Kanaleneiland en de rol van IRIS hierin.

> Meer lezen over de radio-uitzending


Webinar: Veiligheidsmaatregelen bij batterijen in gebouwen

Webinar veiligheid batterijen gebouwenIn de webinar ‘Safety considerations when installing 2nd life batteries in residential buildings’ gaan deskundigen met elkaar in gesprek over vraagstukken rondom het plaatsen van batterijen in gebouwen. Zweedse projectpartners delen de expertise die zij opgedaan hebben in succesvolle projecten in het gebruik van tweedehands batterijen in gebouwen in het IRIS-demonstratiegebied in Gothenburg.

> Meer lezen en de webinar bekijken(in het Engels)


Video: IRIS Smart Cities: the power to change

iris filmDe IRIS video ‘the power to change’ is gelanceerd. Ontdek in de film de vijf transitiepaden die steden slimmer maken. Zo geeft de video beelden van de lokaal geproduceerde energie die efficiënt wordt ingezet voor elektrische auto’s binnen Smart Solar Charging in Utrecht.

> Bekijk de video ‘IRIS Smart Cities: the power to change’ (Nederlands ondertiteld)


Video: De rol van sociale woningbouw in de energietransitie

Martijn Broekman van woningcorporatie Bo-Ex neemt ons mee op een fietstocht door Kanaleneiland-Zuid. Martijn vertelt over de rol van sociale woningbouw in de energietransitie,  het belang van het betrekken van huurders, en de mogelijkheden die duurzame renovaties bieden om de betaalbaarheid van sociale huur te verbeteren. “Success of this project is not only the sustainability we achieve, but also how satisfied our tenants are.”

> Bekijk de video (in het Engels)


Webinar: Hoe je het energiesysteem flexibel houdt

De toename van decentrale, duurzame energie opwekking leidt tot een grote uitdaging: flexibiliteit. Hoe zorgen we in de toekomst dat het variabele aanbod aan wind- en zonne-energie matcht met de actuele energievraag? En we het net niet overbelasten of overvragen? In het IRIS-project werken partners aan oplossingen voor deze uitdaging. Dit webinar neemt je hierin mee, van Europese beleidsdoelen voor energiemanagement tot concrete oplossingen als aggregators.

> Bekijk de hele webinar(in het Engels) – Kijkwijzer:
0:00 – 3:04 Introductie door Roel Massink, Gemeente Utrecht
3:04 – 18:32 Christian Keim, EDF: Energy Markets & Grid Flexibility: Past-Present-Future
19:43 – 33:07 John Hodemaekers, Stedin: Grid Flexibility: An antidote to relieve pain in the changing energy system
33:19-42:21 Christian Keim, EDF: Common Self-Consumption: From individual to common self consumption


Geleerde lessen: Citizen Engagement in de buitenruimte

iris gemeente utrechtIn juni 2018 organiseerden de IRIS-partners de eerste co-creatie sessies. Een team van bewoners uit Kanaleneiland-Zuid ging met ontwerpers en mensen uit de lichtindustrie aan de slag. Doel: samen een nieuw ontwerp bedenken voor slimme openbare verlichting in de wijk. In deze publicatie vind je aanbevelingen over het toepassen van Citizen Engagement als methode om bewoners te betrekken, het opbouwen van een gemeenschap en de uitvoering van een project waarin bewoners de hoofdrol spelen.

> Lees de publicatie


Interview: Slimmere steden door citizen engagement en game design

De IRIS-partners maken niet alleen gebruik van innovatieve technologieën voor een duurzame stad, maar ook van innovatieve methodes om wijkbewoners bij het project te betrekken. In een interview vertelt Willem-Jan Renger, hoofd van de Innovatie Studio van HKU, hoe je methodes voor game design kunt inzetten voor co-creatie met bewoners.

Lees het interview (in het Engels)


Podcast: Smart Cities en ‘Bidirectional Chargers’

electric chargingSmart Cities Information System (SCIS) publiceerde een podcast over ‘Bidirectional Chargers’. In de serie Urban Reverb komen uiteenlopende experts aan het woord over onderwerpen rondom slimme steden. In de eerste editie vertelt onder andere IRIS-partner Muriel Pels van gemeente Utrecht over de uitdagingen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland-Zuid.

> Luister de podcast (in het Engels)


Video: IRIS meets Carolien van Hemel

carolien van hemel iris videoUtrecht is een van de koplopers in project IRIS, waarmee stedelijke gebieden betere plaatsen worden voor mens en milieu. Directeur Carolien van Hemel van projectpartner Utrecht Sustainability Institute vertelt over IRIS in een inspirerende video.

> Bekijk de video ‘IRIS meets Carolien van Hemel’ (in het Engels)