Utrecht als Lighthouse City

De stad Utrecht is als Lighthouse City één van de drie voortrekkers binnen het internationale H2020 project IRIS Smart Cities. Daarmee is Utrecht een Europese koploper in duurzame energie en elektrisch vervoer. 

Lighthouse Cities en Follower Cities

In het IRIS-project werken zeven steden samen om van stedelijke gebieden gezonde, betaalbare en fijne plekken te maken, voor de bewoners en voor de planeet. IRIS staat voor Integrated and Replicable solutions for co-creation In Sustainable cities. Het project draait om de integratie en opschaling van oplossingen voor de verduurzaming van energie en mobiliteit op wijkniveau, met inzet van ICT en betrokkenheid van bewoners.

Utrecht is net als Gotenburg (Zweden) en Nice (Frankrijk) een Lighthouse City, en is daarmee één van de drie voortrekkers van het Europese IRIS-project. Als snelstgroeiende gemeente van het land en met de wil om klimaatneutraal te zijn in 2030 is deze koploperrol Utrecht op het lijf geschreven.

De drie Lighthouse Cities hebben een voorbeeldfunctie en werken nauw samen met vier Follower Cities. De volgsteden zijn Vaasa (Finland), Alexandroupolis (Griekenland), Santa Cruz de Tenerife (Spanje) en Focsani (Roemenië).

In elke stad werken kennisinstellingen samen met (lokale) overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Lees meer over de partners in Utrecht.

kaart europa iris steden

 

Duurzame innovaties van Utrecht naar andere steden

De rolverdeling tussen de steden werkt als volgt: elke Lighthouse City integreert en demonstreert bestaande innovaties die zich al elders bewezen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van zonnepanelen in de Utrechtse wijk Lombok aan oplaadpalen van elektrische auto’s, zoals in project Smart Solar Charging. De andere Lighthouse Cities en de Follower Cities repliceren zulke innovaties vervolgens, zodat het bereik steeds groter wordt. Zo gaan de duurzame oplossingen van de wijk Lombok via de Utrechtse wijk Kanaleneiland-Zuid naar plaatsen als Nice en Tenerife. Met deze werkwijze stimuleert IRIS een versnelde integratie van initiatieven op het gebied van energie, mobiliteit en ICT.

De Lighthouse Cities en de Follower Cities hebben elk eigen gebruikersvraagstukken van waaruit ze energie- en elektrische mobiliteitsdiensten ontwikkelen en realiseren. Zo krijgt iedere stad een eigen focusgebied. Utrecht focust op een aantal oplossingen voor de wijk Kanaleneiland-Zuid, zoals een ICT-platform met open data, de duurzame renovatie van 12 flatgebouwen en co-creatie met bewoners. Door ervaringen uit te wisselen, te repliceren en samen te werken in het integreren van duurzame oplossingen dragen de zeven steden bij aan een betere kwaliteit van leven in de steden en een vermindering van de CO2-uitstoot.

 

Lees meer over de oplossingen in Utrecht

> Lees meer over de rol van Utrecht op de internationale website van IRIS Smart Cities (in het Engels)