Projectpartners

Er doen in totaal 43 partners mee aan het project IRIS Smart Cities, verdeeld over negen verschillende landen.

IRIS Smart Cities partners

Projectpartners IRIS Utrecht

In Utrecht werken de volgende partijen nauw samen:

Gemeente Utrecht
De gemeente Utrecht fungeert als projectmanager in IRIS. De stad Utrecht wil zo optimaal en efficient mogelijk gebruik maken van duurzame energie en mobiliteit. Het IRIS-project draagt bij aan de gemeentelijke doelstelling om energie- en klimaatneutraal te zijn in 2030.
Bo-Ex
Woningcorporatie Bo-Ex wil de kwaliteit van wonen voor huurders verbeteren met energiebesparende maatregelen in huurwoningen, zonder stijging van woonlasten. Door deelname aan dit project draagt Bo-Ex bij aan een versnelling van de energietransitie.
Utrecht Sustainability Institute
Utrecht Sustainability Institute (USI) initieert en realiseert onderzoeks- en innovatieprojecten gericht op verduurzaming van de stedelijke omgeving. Als regionale kennis- en innovatiemakelaar op dit gebied, stimuleert USI duurzame ontwikkelingen en vergroot zij de innovatiekracht van de regio. Met haar kennis en expertise heeft USI een leidende rol in het demonstratiegebied Kanaleneiland en draagt zij bij in het overbrengen van de kennis die IRIS oplevert.
universiteit utrecht usi Universiteit Utrecht
De onderwijs- en onderzoeksinstelling Universiteit Utrecht (UU) werkt nauw samen met het bedrijfsleven aan maatschappelijk relevant en innovatief onderzoek. Duurzame ontwikkeling is één van haar pijlers, zowel binnen als buiten de universiteit. Twee departementen van de universiteit zijn betrokken bij IRIS. Utrecht School of Economics onderzoekt sociaal-economische thema’s rondom het financieren van een circulaire, duurzame economie. Copernicus Institute of Sustainable Development onderzoekt slim energiemanagement.
LomboXnet
LomboXnet biedt internetservices, zonne-energie en elektrische mobiliteit aan de regio Utrecht en is tevens projectleider van Smart Solar Charging, een project dat binnen IRIS uitgerold wordt.
Eneco
De duurzame missie van energiebedrijf Eneco is om het milieu zo min mogelijk te belasten. Binnen de energieketen speelt Eneco een aanzienlijke rol in duurzame energie. In project IRIS benut Eneco haar expertise in de integratie en demonstratie van slimme energie-oplossingen in Utrecht.
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)
De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) loopt al jaren voorop op het gebied van toegepast gamedesign. Deze pioniersrol geeft HKU de expertise en mogelijkheden om de betrokkenheid van burgers in de Lighthouse Cities van IRIS te vergroten.
Logo Stedin Stedin
Netbeheerder Stedin heeft een actieve rol in de Nederlandse energietransitie. Om het snel veranderende energielandschap te faciliteren, draagt de organisatie graag bij aan innovaties en samenwerkingen. In IRIS houdt Stedin zich bezig met het monitoren van het elektriciteisnet.
Qbuzz
Transportbedrijf Qbuzz verzorgt bus- en treinvervoer in de regio Utrecht. Qbuzz heeft de ambitie om het Utrechtse openbaar vervoer in 2023 geheel elektrisch te laten functioneren en ook de organisatie daar omheen zo duurzaam mogelijk in te richten. Binnen IRIS is Qbuzz onderdeel van het demonstreren en optimaliseren van de elektrische bussen die op lokaal opgewekte zonne-energie rijden en energie terugleveren aan het demonstratiegebied Kanaleneiland-Zuid.
Civity
Dataspecialist Civitiy wil de leefomgeving van inwoners, bedrijven en bezoekers verbeteren en werkt graag samen aan slimme, duurzame steden. Civity zorgt in project IRIS voor een betrouwbaar en compatibel netwerk voor stedelijke ontwikkeling, het City Innovation Platform.
KPN
Telecombedrijf KPN wil haar impact op het milieu verder terugdringen en zoekt voortdurend naar manieren om minder energie en grondstoffen te gebruiken. Binnen IRIS is KPN medeverantwoordelijk voor het demonstreren van het City Innovation Platform.

 

Overzicht van alle projectpartners

In onderstaand schema zijn de projectpartners van alle landen te vinden.

Lighthouse cities:

  • Utrecht (NL): Gemeente Utrecht (projectcoördinator), woningcorporatie Bo-Ex, Utrecht Sustainability Institute / Universiteit Utrecht, LomboXnet, ENECO, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), STEDIN, Qbuzz, Civity en KPN.
  • Göteborg (S): Gemeente Göteborg, Johanneberg Science Park, Technische Universiteit Chalmers, Metry, HSB, Riksbyggen, Akademiska Hus, Trivector Traffic en Tyréns.
  • Nice (F): Gemeente Nice Côte d’Azur, Universiteit van Nice Sopha Antipolis, Electricité de France (EDF), Electricité Reseau Distribution France (Enedis), Centre Scientifique et Technique du Bâtiment (CSTB), Veolia Environnement, Côte d’Azur Habitat, NEXIMMO 96 en VU LOG.

Follower Cities:

  • Vaasa (FIN) met Merinova Technology centre en Universiteit van Vaasa.
  • Alexandroupolis (GR) met Energyhive energy and natural resources cluster of Eastern Macedonia en Thrace.
  • Santa Cruz de Tenerife (E) met Sustainable Building Cluster (CCS).
  • Focsani (RO) met Politechnische Universiteit van Boekarest en het Nationaal Onderzoeks- en Ontwikkelingsinstituut voor Energie (ICEMENERG).

‘Horizontale’ partners:

  • Centrum voor Onderzoek en Technologie Hellas (CERTH – GR), IMCG (SE), European Science and Communication Institute (ESCI – DE), Civity (NL), Universiteit van Brussel (VUB – BE) en RISE Onderzoeksinstituut van Sweden (SE).

 

> Lees meer over de internationale projectpartners via de website van IRIS Smart Cities (in het Engels)