Nieuws

Publicatie ‘Citizen Engagement in Public Spaces’

IRIS Publicatie Citizen Engagement in Public SpacesIn juni 2018 organiseerden de IRIS-partners de eerste co-creatie sessies. Een team van bewoners uit Kanaleneiland-Zuid ging met ontwerpers en mensen uit de lichtindustrie aan de slag. Doel: samen een nieuw ontwerp bedenken voor slimme openbare verlichting in de wijk. In deze publicatie vind je aanbevelingen over het toepassen van Citizen Engagement als methode om bewoners te betrekken, het opbouwen van een gemeenschap en de uitvoering van een project waarin bewoners de hoofdrol spelen.

Citizen engagement, hoe kun je dat toepassen in de buitenruimte? Met deze vraag gingen studenten van de HKU op onderzoek uit. Voor de publicatie ‘Citizen Engagement in Public Spaces’ onderzochten ze hoe bewoners van Kanaleneiland-Zuid het beste betrokken kunnen worden in ontwerpprocessen. De studenten gingen hiervoor in gesprek met lokale bedrijven, maar vooral met bewoners van de wijk.

Tijdens drie co-creatiesessies is Citizen Engagement toegepast om tot innovatieve oplossingen te komen, zoals slimme straatverlichting. Met Design Thinking worden ideeën uitgewerkt die niet alleen duurzaam zijn, maar ook aansluiten bij de wensen en behoeften van de bewoners van de wijk. In de publicatie staan de geleerde lessen centraal.