Nieuws

Fijn duurzaam wonen in Kanaleneiland-Zuid

Hyusein Hyuseinov en zijn familie wonen heerlijk in hun volledig gerenoveerde flat van Bo-Ex aan de Alexander de Grotelaan in Kanaleneiland-Zuid. Maar bewoners vinden de vernieuwingen soms lastig. Hoe kun je ervoor zorgen dat alle bewoners hun duurzame woning zo goed mogelijk gebruiken? Energiecoaches zoals Ad Kwak van Energie-U helpen bewoners met energiebesparingstips en het bedienen van technische snufjes. Zo heeft Ad ook Hyusein geholpen, die samen met zijn dochter Feyza graag vertelt waarom zij blij zijn met hun nieuwe woning en hoe ze nu geld besparen op energie en gas.

Lage energierekening

Bewoners Hyusein Hyuseinov en dochter Freyza

Bewoners Hyusein Hyuseinov en dochter Freyza

Vorig jaar augustus was de verbouwing gereed en trok de familie Hyuseinov in de volledig gerenoveerde flat aan de Alexander de Grotelaan. “Alles was in orde en zelfs netjes schoongemaakt,” volgens Hyusein. Ook al stegen de energieprijzen in 2022 enorm, Hyusein zag zijn energierekening het afgelopen jaar alleen maar dalen. “We betalen nu zelfs 100 euro per maand minder voor energie en gas,” vertelt Hyusein enthousiast. Dit komt ook door de zonnepanelen die de familie huurt via het zonnepanelenproject van woningcorporatie Bo-Ex. De zonnepanelen wekken duurzame energie op wat zo’n 150 euro per jaar opbrengt. “Met de TOON® app op de telefoon, controleren we nu elke week ons verbruik. We bedienen ook de ventilatie met de TOON®,” deelt Hyusein.

“Het is geweldig dat er iemand is zoals [energiecoach] Ad. Hij heeft ons echt geholpen met handige tips.” – Hyusein Hyuseinov,  bewoner

Hulp van Energiecoaches

Energiecoach Ad Kwak

Energiecoach Ad Kwak

Bewoners krijgen direct na oplevering van de nieuwe woning een uitleg over de hybride warmtepomp met warmteterugwinning, het nieuwe ventilatiesysteem en de slimme thermostaat TOON® van Eneco. Maar in de praktijk blijft de informatie niet goed hangen. Daarom zet Bo-Ex Energiecoaches in zoals Ad Kwak. Ad kijkt samen met bewoners later nog eens rustig waar dingen beter kunnen. Hyusein: “Het is geweldig dat er iemand is zoals Ad. Hij heeft ons echt geholpen met handige tips. Bijvoorbeeld dat we de bank beter 20 centimeter van de radiator kunnen zetten zodat de verwarming dan beter werkt. Ook heeft Ad ons de TOON® uitgelegd en kregen we tips hoe we het filter moeten schoonmaken van de ventilatie.” Op de vraag wat Hyusein vindt van de renovatie, reageert hij: “Ik vind alles goed eraan. Ons energieverbruik is lager en het kost ons minder, ook door de zonnepanelen. En alles werkt goed.”

Klaar voor de toekomst

Gerenoveerde flat in KanaleneilandMet hulp van het IRIS project heeft woningcorporatie Bo-Ex tot nu toe vier appartementengebouwen duurzamer gemaakt. Dat is goed voor een totaal van 192 woningen en de renovaties van andere appartementgebouwen in Kanaleneiland-Zuid gaan door, ook na het IRIS project. De partners van het IRIS project willen niet alleen een verschil maken door duurzaam renoveren mogelijk te maken, maar ook door kinderen op scholen meer te leren over duurzaamheid met lessen verzorgd door Stichting Technotrend. Zo leert dochter Freyza over duurzaamheid op haar basisschool Het Schateiland. Ze vindt de lessen heel leuk en weet daardoor ook wat je kunt doen om energie te besparen. Zo leren kinderen over een duurzamere toekomst en de technische beroepen die nodig zijn om het mogelijk te maken.