Nieuws

Borden bieden uitkomst bij verduurzamingen Kanaleneiland-Zuid

Wat is er verduurzaamd en hoe werkt het? Dit en andere vragen worden vanaf nu beantwoord met speciale borden bij vier projecten in de wijk Kanaleneiland-Zuid. De QR code leidt naar een website waar je met films en artikelen wegwijs wordt gemaakt. De vier duurzame oplossingen zijn het oplichtend zebrapad, een oplaadpaal die elektrische auto’s kan opladen en ontladen, de buurtbatterij en gerenoveerde flats aan de Alexander de Grotelaan. Al deze oplossingen zijn met het Europese project IRIS mogelijk gemaakt waarbij in Europees verband zoveel mogelijk slimme en duurzame oplossingen voor wijken en steden worden gerealiseerd.

Voor een overzicht van de borden die in de wijk Kanaleneiland-Zuid te vinden zijn, zie deze webpagina.

Oplichtend zebrapad

Oplichtend zebrapad officieel geopend door Anneke Krop op 9 juni 2022Voetgangers kunnen sinds vorig jaar oversteken via het zebrapad dat oplicht wanneer er een auto aan komt rijden. Hiermee wordt de veiligheid in de wijk vergroot. Het slimme zebrapad is een uniek idee van bewoners dat samen met de gemeente Utrecht is uitgewerkt en gerealiseerd. Samen met schoolkinderen uit de buurt, opende directeur van Stadsbedrijven van gemeente Utrecht Anneke Krop op 9 juni officieel het oplichtende zebrapad op de Columbuslaan.

Paneel met alle partijen die het zebrapad mogelijk hebben gemaakt

Op één van de slimme palen plaatsten zij een speciaal paneel met daarop alle partijen die het bijzondere zebrapad mogelijk hebben gemaakt. In het najaar van 2022, als het ’s avonds weer eerder donker is, zal de gemeente Utrecht een evaluatie uitvoeren, waarbij onderzocht wordt welk effect het oplichtende zebrapad heeft op de verkeersveiligheid. Ook test de gemeente Utrecht 50 slimme lantaarnpalen in de wijk als onderdeel van proeven met duurzame verlichting en het meten van de luchtkwaliteit. Bekijk hier meer informatie, zoals de film hoe het zebrapad tot stand is gekomen.

Oplaadpaal

Bidirectionele laadpaal bij het Bo-Ex gebouw in KanaleneilandDoor Utrecht verspreid staan verschillende speciale oplaadpalen die niet alleen elektrische auto’s kunnen opladen, maar ook energie uit de auto kunnen terug leveren aan het net. Dit wordt bidirectioneel genoemd. Op deze manier kan het elektriciteitsnet lokaal worden ontlast. Deze oplaadpalen vormen het ‘Utrecht bidirectioneel ecosysteem’ en bestaat nu al uit meer dan 500 bidirectionele ‘Vehicle to Grid’ (V2G) oplaadpunten voor auto’s, 200 elektrische deelauto’s en ‘s werelds eerste V2G-geschikte productie-auto, de Hyundai IONIQ5. Deze schaalbare oplossing voor voertuig-naar-net opladen is een vlaggenschip in de energietransitie en visie op gezond stedelijk leven van de stad Utrecht. Voor meer informatie, bekijk deze webpagina.

Buurtbatterij

Buurtbatterij op binnenplein Columbuslaan en MagelhaenlaanOp het binnenplein aan de Columbuslaan en de Magelhaenlaan staat een buurtbatterij. Het is een stationaire batterij waarin elektriciteit kan worden opgeslagen. Deze elektriciteit komt van zonnepanelen op gerenoveerde flatgebouwen, dat niet direct gebruikt wordt. De batterij kan de elektriciteit terug leveren aan het elektriciteitsnet, en ook aan het groeiende Utrechtse bidirectionele ecosysteem met Vehicle to Grid (V2G) oplaadpunten en elektrische auto’s. Meer informatie vind je hier.

Gerenoveerde flats

Gerenoveerde flat aan de Alexander de GrotelaanWoningcorporatie Bo-Ex renoveert meerdere flatgebouwen in de stad Utrecht. Ook in Kanaleneiland-Zuid zijn al een groot aantal woningen opgeleverd zoals aan de Alexander de Grotelaan. Deze flatgebouwen waren al toe aan groot onderhoud en dan worden verduurzamingen meegenomen om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken. Bo-Ex maakt gebruik van verschillende technieken om ofwel energiezuinige gebouwen in de wijk Lombok, ofwel bijna energieneutrale gebouwen in de wijk Kanaleneiland-Zuid en zelfs positieve energiegebouwen in de wijk Overvecht te realiseren. Onlangs verscheen een interview met Martijn Broekman van Bo-Ex over wat de woningcorporatie met het IRIS project onderneemt in het lokale wijkblad De Zuidwester, bekijk het interview hier.  Kijk ook hier voor meer informatie.

Het IRIS project in Kanaleneiland-Zuid

Binnen het Europese IRIS project werken verschillende Europese steden samen om duurzame oplossingen te realiseren voor duurzame wijken en steden. Utrecht zet zich in om één van de koplopers te worden in het versneld samenvoegen van duurzame energie en elektrisch vervoer in de stad. Meer informatie over ontwikkelingen en activiteiten is te vinden op de website www.iris-utrecht.nl.