Nieuws

Bewoners bewust duurzamer door EnergiekKanaleneiland

Hoe kun je duurzamer en gezonder leven? Hoe kun je energie besparen? Wat gebeurt er allemaal op groen gebied in de buurt? Vrijdag 8 oktober vond de eerste editie van EnergiekKanaleneiland plaats in de voortuin van het Krachtstation. Kraampjes boden oplossingen voor gezonder leven en verduurzaming van wijk en woning. Tientallen bezoekers namen de Energiebox voor Energiebesparing en duurzame cadeaukaart mee om thuis te beginnen met energie besparen. Ook de rondleiding langs bestaande duurzame oplossingen in de wijk was een groot succes onder bezoekers. Deze duurzame oplossingen zijn de afgelopen jaren gerealiseerd binnen het Europese samenwerkingsproject IRIS.

 

Er waren lekkere loempia’s, Marokkaanse thee, pannenkoekjes en koffie. Onder een strak blauwe hemel stonden allerlei kraampjes van verschillende lokale partijen. Duurzame deelmobiliteit werd vertegenwoordigd door We Drive Solar met de elektrische Tesla deelauto. RondomDom stond er met de klimaatneutrale SRV wagen met isolatiematerialen en zonnepanelen. Stichting Al Amal was ook aanwezig om de brug te slaan met bewoners met een migratieachtergrond. Lokale sportaanbieder Sportlocatie FDC Centre boodt informatie over gezonder leven en bewegen. Er was onder bezoekers ook veel interesse om zelf te starten met energie besparen in de eigen woning. Gemeente Utrecht samen met de EnergieAmbassadeurs boden hiervoor energie gesprekken aan met de Energiebox voor Energiebesparing en duurzame cadeaukaarten. Medeoprichters van EnergiekKanaleneiland, Rianne Bakker van Energie-U en bewoonster Amina Berkane, willen vooral zichtbaar zijn voor de bewoners van Kanaleneiland om samen tot een duurzamere, schonere en gezondere wijk te komen. Hier kun je het volledige interview lezen die zij gaven aan Yacin Barry van de SvJ Outzuiders van Hogeschool Utrecht.

 

Een groot deel van de bezoekers ging mee met de rondleiding langs de verschillende innovaties in Kanaleneiland van het Europese IRIS project. De rondleiding ging langs de buurtbatterij, het oplichtende zebrapad en de slimme elektrische laadpalen in de wijk. En dit is maar een deel van de duurzame oplossingen die tijdens het IRIS project worden gerealiseerd. Deelnemers waren erg enthousiast en gaven aan niet te weten dat er zoveel interessante dingen gebeurden bij hen om de hoek.

In het kader van het Europese samenwerkingsproject IRIS, zijn sinds 2017 verschillende bedrijven, kennisinstellingen en de gemeente Utrecht hard bezig met het ontwikkelen van oplossingen voor duurzame energie en elektrische mobiliteit in de wijk, met steun van de Europese Unie.