Nieuws

Bewoners aan het roer bij opknappen binnenplein

Op het binnenplein achter de flat aan de Columbuslaan 1 t/m 109 wordt in juni 2021 een buurtbatterij geplaatst vanuit het Europese project IRIS. Een buurtbatterij is een serie batterijen (5 koelkasten groot) die wordt gebruikt voor opslag en uitwisseling van energie met het elektriciteitsnet. Zo wordt een volgende stap gezet richting een duurzamer Kanaleneiland-Zuid. Nu we toch op het plein aan de slag gaan, willen we het gelijk een opfrisbeurt geven dacht woningcorporatie Bo-Ex. En daarbij is de hulp ingeroepen van de bewoners rondom het plein. Als het aan hen lag, wordt het een mooi groen en verlicht binnenplein met speeltoestellen en misschien zelfs een gemeenschappelijke moestuin. De ideeën vormen het startpunt voor verschillende ontwerpen voor het plein, en bewoners kiezen zelf het beste ontwerp. In het najaar van 2021 wordt gestart met het opknappen van het binnenplein aan de Columbuslaan en Magelhaenlaan.

Bewoners rondom het plein zijn uitgenodigd om hun ideeën voor het plein te delen door het invullen van een ansichtkaart. Vijf bewoners hebben daar gehoor aan gegeven. Op 14 april sprak woningcorporatie Bo-Ex, partner in het IRIS project, ook met verschillende bewoners en buurtkinderen op het plein. Hen is gevraagd hoe het plein nu gebruikt wordt en wat zij er graag zien.

 

Fijn wonen

Zoi is een studente van begin twintig die met drie andere studentes aan de Magelhaenlaan woont. Ze wonen in een rijtjeshuis en aan de achterkant kijken ze uit op het binnenplein wat volgens hen wel een opknapbeurt kan gebruiken. “Het is een fijne wijk om in te wonen. We hebben leuke buren en hebben een prima plek om veel te studeren. We hebben vooral veel contact met de kinderen in de wijk. De meisjes komen vaak even kletsen en vinden
het super stoer dat wij hier wonen met vier meiden.”
Tarik woont al enkele jaren in de flat aan de Magelhaenlaan met zijn vrouw en kinderen. De kinderen hebben alle ruimte om te spelen en er wonen veel andere vriendjes en vriendinnetjes in de buurt.

Aardedonker en groener

Tarik, Zoi en anderen in de wijk zijn het met elkaar eens over een aantal dingen. Het is erg donker op het plein als de zon onder is. Aardedonker. En dat is niet prettig als je ‘s avonds over het plein loopt. Het is een doorgangsroute voor wandelende bewoners tussen de Columbuslaan/Amerikalaan en de Magelhaenlaan. Ook zien zij graag een groener plein, met meer aantrekkelijke bloemen en planten, en geen prikkelstruiken. Zoi geeft aan: “We willen ook best wel een stukje moestuin of een kippenren. En minder zwerfafval en ratten in de wijk.” Of kippen en ratten samengaan is nog maar de vraag.

De kinderen uit de buurt

Voor de kinderen uit de buurt is het allemaal niet zo moeilijk: veel meer speeltoestellen natuurlijk! Een kabelbaan, schommels, glijbaan, doolhof,
zandbak, trampoline, skatebaan, sport toestellen, picknicktafel, speelhuisje.
Er zijn ideeën genoeg en het wordt nog een hele klus om een keuze te maken.

Hoe nu verder?

De ideeën vormen het startpunt voor twee of drie verschillende ontwerpen. Alle buurtbewoners, inclusief de bewoners die hebben meegedacht, worden uitnodigd om een keuze te maken uit deze ontwerpen. En in het najaar 2021 wordt gestart met het opknappen van het plein.

Over het Europese IRIS project

Kanaleneiland-Zuid is een voorbeeld van de stadswijk van de toekomst! Voor alle partners van het IRIS project is dit geen toekomstmuziek maar wordt hier nu al hard aan gewerkt. Met steun van de Europese Unie wordt de komende jaren samengewerkt aan een duurzaam Kanaleneiland-Zuid. Met dit project wil Utrecht één van de koplopers worden in het versneld integreren van duurzame energie en elektrisch vervoer in de stad. Samen met Gothenburg en Nice vormt Utrecht de koploper van alle deelnemende steden. Meer informatie over de activiteiten in het kader van het project is te vinden op de website www.iris-utrecht.nl.