Nieuws
XR experience van HKU geeft bewoners inzicht in energiebesparing
Wat zijn de effecten van energiebesparende oplossingen in energieverbruik en kosten? Om hier inzicht in te geven ontwikkelde de HKU Innovatie Studio Light House, een eXtended Reality (XR) experience. Zo kunnen bewoners zelf aan de knoppen draaien van de energiebesparende oplossingen die in hun woning in de wijk Kanaleneiland in Utrecht worden toegepast. Light House is ontwikkeld binnen het Europees-brede IRIS project, waar Europese steden gezamenlijk werken aan duurzame steden.
Digitale energiebesparing
De energietransitie is meer dan techniek alleen. Het is vooral belangrijk om te ervaren wat technologische oplossingen betekenen in het dagelijks leven. In het spel Light House maak je dagelijkse keuzes voor Iris, de bewoonster van het digitale appartement. Deze keuzes beïnvloeden het welzijn van Iris en het energieverbruik in de woning.
Light House: “Help Iris om minder geld uit te geven aan gas en elektriciteit. Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden terwijl je haar warm en gelukkig houdt!”
Als speler kun je experimenteren met de verschillende energiebesparende oplossingen die woningcorporatie Bo-Ex voorstelt om de woningen in Kanaleneiland energieneutraal te maken. Na een paar minuten krijg je de resultaten te zien op het gebied van welzijn, energieverbruik en kosten. Heb je Iris comfortabel laten wonen en haar tevreden gehouden? En hoeveel heb je uitgegeven aan energie? Zo ervaar je zelf met de XR experience direct het effect van de oplossingen.
Interactieve brochure voor bewoners
Light House is ontstaan als een maquette van een appartement wat digitaal tot leven komt. Je kunt aan echte knoppen draaien en de effecten zien. Door de coronacrisis is de volledig digitale versie ontwikkeld. Zodra het weer een beetje kan, wordt het spel in samenwerking met Stichting Technotrend ook ingezet op scholen om kinderen en hun ouders actief te betrekken bij verduurzaming. Met het digitale spel kan iedereen nu ontdekken wat de impact is van energiebesparing op het dagelijks leven en de portemonnee.
Het spel is beschikbaar in het Nederlands en Engels.
Het Europees-brede IRIS project
De HKU Innovatie Studio ontwierp de toegankelijke, interactieve en meeslepende XR experience
in samenwerking met de lokale partners in het IRIS project, in het bijzonder woningcorporatie Bo-Ex. De duurzame renovatie van twaalf flats met sociale huurwoningen in Kanaleneiland is een belangrijk onderdeel van project IRIS. Voor het renoveren is draagvlak nodig onder bewoners. Met Light House krijgen de bewoners inzicht in wat de oplossingen voor hen betekenen en kunnen zij een weloverwogen beslissing nemen. Bovendien wil IRIS bewoners helpen kosten te besparen en duurzaam met energie om te gaan.
Met IRIS werkt Utrecht samen met de Europese steden Gothenburg en Nice in Europees verband aan duurzame steden. Daarnaast volgen een aantal andere Europese steden in de voetsporen van deze drie steden om de geleerde lessen toe te passen. Samen met bewoners werken Bo-Ex, gemeente Utrecht, QBuzz, LomboXnet, Universiteit Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Utrecht Sustainability Institute, Stedin, Eneco, KPN en Civity aan gezond, betaalbaar en prettig wonen in de wijk Kanaleneiland-Zuid.
> Speel de online XR experience Light House
> Lees meer over IRIS: Design for Citizen Engagement (in het Engels)