Nieuws
Stedelijke verduurzaming volgens IRIS
Altijd al willen weten hoe je steden slim kunt verduurzamen? Stadsvernieuwers opgelet, want het IRIS Smart Cities Magazine onthult hoe Europese kennisinstellingen, bedrijven en overheden de afgelopen vijf jaar hebben samengewerkt om slimme en duurzame innovaties te ontwikkelen, uit te proberen en geschikt te maken voor elke stad. Niet alleen de innovaties zelf, maar vooral ook de ingrediënten voor een vruchtbare samenwerking en succesvolle replicatie van innovaties stonden centraal in project IRIS. Innovaties werden ontwikkeld in drie Europese ‘Lighthouse’ steden: Utrecht in Nederland, Göteborg in Zweden en Nice in Frankrijk. Vervolgens werden innovaties overgenomen door vier Europese ‘volgsteden’. Lees meer over oplossingen, ervaringen en tips in het IRIS Smart Cities Magazine en raak geïnspireerd.
Het IRIS magazine kun je hier downloaden (in het engels).
Utrecht als Lighthouse City
In Utrecht is gewerkt aan de verduurzaming van Kanaleneiland-Zuid, met duurzame renovaties van woningen, elektrisch busvervoer en een bidirectioneel ecosysteem voor het laden en ontladen van elektrische voertuigen. Hierdoor kunnen elektrische auto’s elektriciteit terug leveren aan het net, zodat de drukte op het net verminderd kan worden, een probleem wat zich steeds vaker voordoet in de stad Utrecht. Naast deze drie innovaties in het magazine, werd ook een slim zebrapad ontwikkeld samen met de bewoners van Kanaleneiland, die de buurt een stuk veiliger heeft gemaakt. Het verhaal van hoe de jonge burger Mohamed Amine daaraan bij heeft gedragen is ook in het magazine te vinden in het hoofdstuk Citizen Engagement.
Maar er is meer gaande in Utrecht. Zo is er ook een lespakket ontwikkeld voor basisschool leerlingen en samen met leerlingen een spel gemaakt. Leerlingen leren dan niet alleen op een speelse manier over duurzaamheid, maar ook over technische beroepen die hard nodig zijn om een duurzame toekomst mogelijk te kunnen maken. Bewoners van Kanaleneiland-Zuid doen zelf ook een duit in het zakje: een groepje bewoners werd opgeleid tot energie-expert zodat zij medebewoners kunnen helpen met het begrijpen van de energierekening en het delen van duurzaamheidstips. Op deze manier helpen bewoners elkaar. Voor meer informatie over de ontwikkelingen in Utrecht, zie ook www.iris-utrecht.nl of https://showcase.irissmartcities.eu/utrecht/ (in het engels). De ontwikkelingen zijn mogelijk gemaakt in samenwerking met alle IRIS projectpartners: Gemeente Utrecht als projectcoördinator, woningcorporatie Bo-Ex, Utrecht Sustainability Institute, Universiteit Utrecht, LomboXnet / We Drive Solar, ENECO, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), netbeheerder STEDIN, busvervoerder Qbuzz en Civity.
Europees verband
Meer dan vijf jaar geleden, in 2017, begon een grote groep mensen uit heel Europa aan een innovatietocht om hun steden duurzamer te maken en de levenskwaliteit van hun medeburgers te verbeteren. Zij wilden oplossingen aanreiken om de algemene energie- en hulpbronnenefficiëntie van hun steden aanzienlijk te verhogen door acties in het gebouwenbestand, energiesystemen, mobiliteit en luchtkwaliteit. Bovendien wilden zij hun inwoners vooral ook betrekken bij het ontwikkelen van de oplossingen.
Via het door de EU gefinancierde IRIS Smart Cities-project, werkten drie steden samen om deze doelstellingen te verwezenlijken. Deze steden, ook wel bekend als “Lighthouse cities”, zijn Utrecht, Göteborg en Nice. Vier andere steden – Vaasa, Alexandroupolis, Santa Cruz de Tenerife en Focsani – ook bekend als “volgsteden”, volgden de “Lighthouse cities” en zochten uit hoe zij de voorgestelde innovaties lokaal konden toepassen en deelden enkele eigen duurzaamheidstips.
Het IRIS magazine
Het IRIS Smart Cities Magazine “Inside Smart City Solutions: Stories from the IRIS Smart Cities project” beschrijft enkele hoogtepunten en leerpunten van deze innovatietocht. Hierin vindt u ervaringen van projectpartners en momentopnames van de belangrijkste technologieën die zijn ontwikkeld. Voorbeelden zijn het opladen van voertuigen op het net, batterijen met een tweede leven, aanpassingen van gebouwen en innovatieve mobiliteitsdiensten.
In het magazine zijn ook voorbeelden te vinden van jonge burgers, die het voortouw nemen om hun buurt veiliger en schoner te maken. Bovendien geeft het een blik op Europese samenwerking, de uitdagingen die het met zich mee kan brengen en de lessen die geleerd zijn, zodat het beheren van stadsinnovatie in de toekomst gemakkelijker kan worden. Wij hopen dat alle stadsvernieuwers dit magazine met plezier zullen lezen, de vele hyperlinks / QR-codes zullen volgen en inspiratie zullen putten uit de gepresenteerde ervaringen, technologieën en ideeën.
Download het IRIS magazine hier: