Nieuws

PERSBERICHT: Elektrische auto’s laden zonder piekbelasting

Utrecht gaat goedkoper, duurzamer en sneller laden met flexibele tarieven van netbeheerder en slimme laadpalen

Op dinsdag 27 oktober wordt de driehonderdste Smart Solar Charging laadpaal geplaatst in Utrecht. Deze laadpalen kunnen elektrische voertuigen opladen met zonne- en windenergie. Project FLEET stuurt deze laadpunten zo aan dat elektrische auto’s op het beste moment opgeladen worden, voor netbeheerder, klimaat én autorijder. Dit levert vaste gebruikers voordeel op. Dit slimme laadsysteem zal ook in de wijk Kanaleneiland toegepast worden in de praktijk. Utrecht zet hiermee de volgende stap richting een duurzame en betaalbare energietransitie.

Toekomstbestendige laadtechniek

Elektrisch rijden is in opmars. Deze groei zal leiden tot piekbelasting op het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld wanneer wijkbewoners om zes uur ’s avonds tegelijk hun elektrische auto opladen. Het net uitbreiden lijkt de enige oplossing, maar dit is duur en ingrijpend. Driehonderd laadpalen in de stad Utrecht bieden een oplossing. Het project FLEET stoomt het energienetwerk klaar voor de toekomst door op te laden buiten de piekmomenten, met maximale inzet van zonne- en windenergie.

Het slimme laadsysteem gaat begin november 2020 van start op een tiental laadpalen in de wijk Lombok. De komende twee jaar wordt de laadtechniek geoptimaliseerd en uitgebreid naar driehonderd laadpunten in de gemeente Utrecht. Dit geldt ook voor diverse laadpalen in Kanaleneiland.

 

> Lees meer op de website van FLEET