Nieuws
Hulp bij energiebesparing voor en door bewoners van Kanaleneiland
Hoe kun je bewoners helpen met energie besparen? Amina Berkane, Kanaleneiland bewoonster, en Rianne Bakker van energiecoöperatie Energie-U werken er allebei hard aan. Amina coacht moeders en vaders tot energie-experts, die anderen in de wijk helpen bijvoorbeeld met het begrijpen van de energierekening. Rianne leidt met Stichting Technotrend buurtbewoners op tot professionele Energieklussers, zodat zij huizen kunnen verduurzamen. Dit wordt mogelijk gemaakt door fantastische vrijwilligers, gulle gevers zoals RondomDom, Stichting Technotrend, de Gemeente Utrecht en het Europese IRIS project. Woon je in Kanaleneiland en wil je zelf klussen of klussers op bezoek? Geef je op!
Dit artikel stond in de februari 2023-editie van de lokale krant De Zuidwester. Bekijk hier het artikel online, of download hier de hele krant in pdf.
Voor bewoners, door bewoners
De vraag blijft hoe je bewoners betrekt bij onderwerpen die de hele wijk aangaan zoals verduurzaming. Amina is al jaren de spil in buurtacties zoals het opruimen van straatvuil. “Drie jaar geleden kreeg ik meer energie voor de energietransitie, vooral door Debberah Ten Velthuis en Nathan Rozema van Labyrinth,” vertelt Amina. Ze begeleidt ook moeders en vaders in Kanaleneiland. Opleidingsinstituut Stichting Technotrend zag kans om zo samen met Amina bewoners te bereiken. “Als we goed begrijpen wat een schone omgeving betekent voor de gezondheid, gaan we meer letten op bijvoorbeeld afval of energiegebruik. We hebben er allemaal mee te maken en kunnen van invloed zijn,” vertelt Amina.
“We hebben er allemaal mee te maken en kunnen van invloed zijn,” – Amina Berkane (bewoonster)
In november startte Amina met Rianne en Jenny Senhorst van Milieucentrum Utrecht met het programma over energie, groen en afval. In januari was de eerste les over energiebesparing. Met een spel leerden de moeders en vaders begrippen kennen en hoe de energierekening in elkaar steekt. Ze krijgen eerst les en geven dan zelf de lessen aan buurtgenoten. Amina: “De deelnemers zijn actieve wijkbewoners. Zij vinden het belangrijk om van betekenis te zijn en kunnen niet wachten tot zij hun medebewoners kunnen gaan trainen.”
Energieklussers in actie
“Energie-U wil helpen met verduurzamen, zoals met de klusopleiding. Buurtbewoners worden opgeleid tot Energieklussers en kunnen elkaar helpen,” aldus Rianne. Klussers krijgen gereedschap, materialen en flyers met energie bespaartips. Rianne: “RondomDom heeft hiervoor isoleermateriaal gedoneerd.” Vervolgens gaan ze met z’n tweeën op pad met de Energiebox vol met energiebesparende producten. Naast het installeren van LED-lampen, brievenbusborstels, radiatorfolie en waterbesparende douchekop, gaan Energieklussers met de bewoner in gesprek over energieverbruik en energierekening. Ze kunnen zelfs energielekken opsporen.
“Voor Kanaleneiland zijn we op zoek naar klussers en bewoners die een klusser op bezoek willen.” – Rianne Bakker (IRIS)
In Overvecht hebben dertig vrijwillige Energieklussers gezinnen geholpen die bij de Voedselbank komen. Zij waren al Energieambassadeur bij Energie-U, of kwamen van wijkorganisatie De Klopvaart of de katholieke kerk. Rianne: “Voor Kanaleneiland zijn we op zoek naar klussers en bewoners die een klusser op bezoek willen. Ook kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als Energieklusser aan het werk en verder groeien met uitzicht op een baan.” Eind februari start de nieuwe ronde van de klusopleiding en worden nieuwe Energieklussers opgeleid.
Meer informatie
Wil je Energieklusser worden of wil je er eentje op bezoek? Of wil je meer informatie over IRIS? Neem dan contact op met Rianne Bakker: rianne@energie-u.nl, 06-4600 1684 of kijk op www.iris-utrecht.nl.