Nieuws

Energiezuinige woningen volgende stap voor duurzaam Kanaleneiland

Aan de Alexander de Grotelaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland-Zuid worden 96 sociale huurwoningen gerenoveerd. Woningen worden voorzien van een hybride systeem, waardoor fors wordt bespaard op het gebruik van fossiele brandstoffen. Bovendien kunnen bewoners de woning naar eigen smaak aanpassen. De aanpak van deze flats is onderdeel van IRIS, een Europees-breed project wat werkt aan de duurzame stadswijk van de toekomst. In april 2021 start Bo-Ex met aannemer Hemubo met de onderhouds- en verbeterwerkzaamheden.

 

Driekwart van de bewoners stemde in met de plannen van Bo-Ex om de woningen aan te pakken. Hiermee werd het wettelijk minimum van 70% gehaald en is er genoeg draagvlak onder bewoners om de renovatieplannen door te zetten. Dit is de volgende stap richting een duurzaam Kanaleneiland-Zuid. Utrecht is één van zeven Europese steden waar gelijktijdig aan verschillende oplossingen voor duurzame steden wordt gewerkt binnen het Europees-brede IRIS project. Zo leren steden van elkaar en kom je tot de beste oplossingen voor prettig en duurzaam wonen.

Bewoners creëren eigen woning

Een bijzonder aspect hier is dat bewoners hun woning naar eigen wens kunnen invullen. In het basisplan kunnen zij verschillende woonopties kiezen zoals de indeling van de keuken en de kleur van het tegelwerk. De verbeteringen zijn een investering van Bo-Ex en zullen geen huurverhoging betekenen. Naast verschillende gratis opties, zijn er ook extra betaalde opties mogelijk en is het aan de bewoner zelf. Het resultaat zal vooral prettiger wonen zijn.

Op weg naar energiezuinig wonen

Woningen na vergelijkbare renovatie

De woningen aan de Alexander de Grotelaan in Utrecht worden energiezuinig gemaakt door een combinatie van aanpassingen. Naast verbeterde isolatie, worden de woningen voorzien van een energiezuinig verwarmings- en ventilatiesysteem en van de slimme thermostaat TOON. Zonnepanelen zorgen voor de opwek van duurzame zonne-energie. Hierdoor stijgt het energielabel van de woningen aanzienlijk, van gemiddeld energielabel D naar energielabel A/A+. In de toekomst zullen meer woningen aangepakt worden om zo stadswijken flink te kunnen verduurzamen.

IRIS

Binnen IRIS werken de partners Bo-Ex, gemeente Utrecht, LomboXnet, Universiteit Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Utrecht Sustainability Institute, QBuzz, Stedin, Eneco, KPN en Civity aan gezond, betaalbaar en prettig wonen in de wijk Kanaleneiland-Zuid.