Wat doet project IRIS?

Project IRIS in Utrecht

De stad Utrecht wil Kanaleneiland-Zuid een gezonde, betaalbare en fijne plek maken. Uw woning en wijk worden aangepakt, zodat u prettiger en mooier woont.

Project IRIS zorgt ervoor dat er nóg meer verbeterd wordt in Utrecht. De internationale samenwerking IRIS draagt bij aan het duurzaam maken van uw woning en omgeving. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan energie besparen.

De oplossingen in uw wijk

De partners van project IRIS bieden verschillende oplossingen die uw woning en wijk fijner maken. Deze oplossingen zijn verdeeld in 5 groepen:Transitiepad #1: Energiezuinige wijken1. Energiezuinige wijk: Twaalf flats van woningcorporatie Bo-Ex worden opgeknapt. Naast het groot onderhoud krijgen zij zonnepanelen en een slimme thermostaat. Mogelijk kunt u hiermee energie en geld besparen.

Transitiepad #2: Slim energiemanagement - bussen en auto's rijden op zonne-energie, die ze kunnen teruggeven aan de wijk

2. Slimme energie: Er komen elektrische bussen en deelauto’s die rijden op zonne-energie. Met een slim laadsysteem kunnen ze na zonsondergang de energie die ze overhebben teruggeven aan de wijk. Daarmee kunt u bijvoorbeeld een wasje draaien.

Transitiepad #3: Betaalbare elektrische mobiliteit - elektrische bussen en deelauto's met voordelige abonnementen

3. Betaalbare elektrische mobiliteit: De bussen worden elektrisch, dus zonder vieze uitlaatgassen. Er komen daarnaast elektrische deelauto’s, waarop u een voordelig abonnement kunt nemen.

Transitiepad #4: Digitaal stadsinnovatieplatform - GIS, BIM en slimme straatverlichting

4. Digitaal platform: In Kanaleneiland komt slimme straatverlichting. Deze lantaarnpalen kunnen meten of er veel lawaai is, of het druk is op straat of hoe gezond de lucht is. Deze informatie wordt gebruikt om de stad te verbeteren. Mogelijk wordt met dit platform de wijk ook veiliger.

Transitiepad #5: Co-creatie van oplossingen met bewoners - sociaal inclusieve innovatie

5. Samen met bewoners werken aan oplossingen: Als bewoner wordt u betrokken bij het ontwikkelen van verbeteringen. Zo kunt u aansluiten bij bijeenkomsten in de wijk. Ook worden er applicaties ontwikkeld voor uw mobiele telefoon. Straks kunt u misschien de wasmachine aanzetten als de stroom goedkoop is of met zelf opgewekte energie betalen voor een deelauto.

Wilt u meer weten?

> Lees meer over de IRIS oplossingen op de algemene IRIS website

> Stel uw vraag