Nieuws

Utrechtse raadsleden bezoeken IRIS Utrecht

Enkele raadsleden van gemeente Utrecht brachten op 3 oktober 2019 een bezoek aan Kanaleneiland-Zuid, een wijk waarin project IRIS bijdraagt aan verduurzaming. De leden kregen inzicht in hoe de IRIS partners samenwerken aan duurzaam en betaalbaar wonen in de wijk. Onderdelen van het programma waren een bezoek aan een duurzame modelwoning en de feestelijke lancering van de eerste vehicle-to-grid laadpaal en elektrische deelauto in de wijk.

Duurzame modelwoning

De gemeenteraadsleden bezochten de modelwoning van Bo-Ex aan de Columbuslaan. Deze duurzame proefwoning toont op welke wijze de flats opgeknapt gaan worden en bijvoorbeeld van energielabel D naar A+ gaan. Hierbij kregen de raadsleden zicht op de zaken die spelen in de wijk en de oplossingen die IRIS biedt.

IRIS Smart Solar Charging in Kanaleneiland
Opening uniek laadsysteem

Vervolgens was het tijd voor de officiële ingebruikname van de eerste We Drive Solar elektrische deelauto en een gloednieuwe bidirectionele laadpaal van Kanaleneiland. Deze Smart Solar Charging laadpaal kan elektrische voertuigen zowel laden als ontladen, zodat zij actief onderdeel zijn van slimme energienetwerken. Bewoners van Kanaleneiland kunnen een We Drive Solarabonnement nemen, waarmee ze de elektrische deelauto kunnen gebruiken en bijdragen aan het unieke laadsysteem.

Robin Berg, directeur van LomboXnet, werd bij de feestelijke opening bijgestaan door vier leerlingen van basisschool De Kaleidoskoop. De kinderen mochten vragen stellen aan de gemeenteraadsleden, waarvan ze volop gebruik maakten. De raadsleden zelf leken net zo enthousiast te zijn over de IRIS ontwikkelingen in de wijk, zoals terug te zien is in de tweet van raadslid Maarten Koning over de innovatieve samenwerking in de Kanaleneiland.