Nieuws

Protofunk maakt samen met bewoners game van Kanaleneiland-Zuid

Eind 2021 riep gemeente Utrecht iedereen op om mee te doen aan de IRIS 3D Unity Data Challenge. Het Utrechtse bedrijf Protofunk maakt games en testversies en is als winnaar uit de bus gekomen. Protofunk gaat de uitdaging aan om gegevens van lokale duurzame projecten in een spel te stoppen zodat iedereen kan zien wat er in hun wijk gebeurt aan verduurzaming. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over duurzame opwekking, verbruik, en opslag van energie. Rond het nieuwe zelfoplichtende zebrapad bij de Da Costaschool worden ook de luchtkwaliteit, geluid en snelheid van het verkeer gemeten. Zo kunnen bewoners alle duurzame verbeteringen volgen in een computerspel van hun wijk. Deze nieuwe game ontwikkelt Protofunk samen met bewoners en de gemeente Utrecht. Denk ook mee en verduurzaam je eigen wijk! Het is een initiatief van het project IRIS die van Kanaleneiland-Zuid dé duurzame wijk van de toekomst wil maken.

Denk en game je mee?

Protofunk gaat nog voor de zomer aan de slag met het maken van een spel of dashboard samen met bewoners en kinderen tussen de 10 en 18 jaar uit de wijk Kanaleneiland. Er worden prototypes gemaakt en de ideeën worden getest. Wil je meedenken met het maken van de game? Neem dan contact op met Rianne Bakker: rianne@energie-u.nl.

 

Duurzame oplossingen in beeld

Partners binnen het Europese IRIS project ontwikkelen allerlei oplossingen in Kanaleneiland-Zuid om de wijk duurzamer en energiezuiniger te maken. Deze oplossingen, zoals batterij opslag, zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen, werken slim samen om stroom nuttig en duurzaam te gebruiken. Daarnaast is er slimme straatverlichting en een zelfoplichtend zebrapad die de luchtkwaliteit, geluid en de snelheid van verkeer meten. Hoe deze oplossingen bijdragen aan een duurzamer Kanaleneiland is niet zo goed te zien aan de buitenkant. Daarom heeft de gemeente Utrecht als doel dit voor iedereen zichtbaar te maken. Protofunk gaat dat dus de komende tijd mogelijk maken. Meer over de data challenge kun je hier lezen. Wil je meer weten over het Europese IRIS project? Kijk dan op www.iris-utrecht.nl of neem contact op met Rianne Bakker: rianne@energie-u.nl.