Nieuws

Natuur en Technieklessen op scholen in Kanaleneiland

Afgelopen najaar zijn de natuur- en technieklessen weer gestart in Kanaleneiland. Basisschoolleerlingen van De Panda deden al mee, meerdere scholen starten nog dit voorjaar. Sommige van deze lessen voor basisschoolleerlingen werden mede georganiseerd door VMBO studenten van het Globe college. Met de natuur- en technieklessen heb je een goede basis voor later. Je gaat onderzoekend en ontdekkend leren, leert veel over nieuw technieken en je bent creatief bezig. Bovendien komen veel leerlingen zo in aanraking met wetenschap en techniek, om dan later daar een beroep in te kunnen vinden. De lessen op de scholen in Kanaleneiland worden uitgevoerd door Stichting Technotrend in het kader van het Europese IRIS project. IRIS wil van Kanaleneiland dé duurzame wijk van de toekomst maken en onderwijs in duurzaamheid is een belangrijk onderdeel. 

Pandapoweruur 

Tijdens het Pandapoweruur afgelopen najaar kregen leerlingen van groepen 5 t/m 8 van basisschool De Panda, les over warmte, isolatie, batterijen en ledlampen. Zo hebben de kinderen in de eerste les gezien hoe schapen en vogels zich warm houden in de winter en wat zij daarvan kunnen leren. Ook zijn de leerlingen een aantal weken achter elkaar bezig geweest met het bouwen van een huisje met een echt zonnepaneel erop. Deze lessenreeks is de eerste van in totaal drie lessenreeksen bij Basisschool de Panda. 

Meer over het Pandapoweruur kun je vinden op: https://stichtingtechnotrend.nl/pandapoweruur-op-basisschool-panda-kanaleneiland.

Technieklessen door VMBO

Voor basisschool Het Schateiland starten de eerste lessen in het voorjaar. Tijdens deze Wetenschap- en Technologie ochtenden op het Globe College krijgen de leerlingen van groep 7 en 8 verschillende techniek workshops. Dit gebeurt onder leiding van Stichting Technotrend en Globe College. Tijdens zo’n ochtend gaan de leerlingen onder andere een wagentje bouwen dat rijdt op windenergie en ontdekken ze de wereld van VR, met virtual reality brillen. 

Veel scholen doen mee 

Het komende jaar gaan de Al Hambraschool en de Kaleidoscoop ook meedoen met de duurzaamheid- en technieklessen van het IRIS project. Op deze manier komen wel heel veel leerlingen meer te weten over duurzaamheid en techniek en hoe zij slimmer om kunnen gaan met energie en materialen.

Duurzame Speurtocht

Eind februari gaan de kinderen van Stichting Petje Af op onderzoek uit in Kanaleneiland. Door het lopen van een speurtocht ontdekken zij alle duurzame veranderingen die het IRIS project in de wijk heeft gerealiseerd. Door de QR-codes op de gevonden stickers te scannen, krijgen zij allerlei vragen die met duurzaamheid te maken hebben. Ieder antwoord levert een letter op. Zal het ze lukken het juiste woord te vinden aan het eind? 

Deze speurtocht is ook zelf te lopen met uw kinderen. Hebt u interesse, kijk dan eens op de volgende site https://stichtingtechnotrend.nl/duurzamespeurtocht-kez.  Het enige wat nodig is, is een mobiel met een camera dat QR-codes kan scannen.

 

De lessen op de scholen in Kanaleneiland worden uitgevoerd door Stichting Technotrend in het kader van het Europese IRIS project. Op de website vind je meer over IRIS: https://iris-utrecht.nl/ of mail met Rianne Bakker: rianne@energie-u.nl