Kennisbank

 


Webinar: Hoe je het energiesysteem flexibel houdt

De toename van decentrale, duurzame energie opwekking leidt tot een grote uitdaging: flexibiliteit. Hoe zorgen we in de toekomst dat het variabele aanbod aan wind- en zonne-energie matcht met de actuele energievraag? En we het net niet overbelasten of overvragen? In het IRIS-project werken partners aan oplossingen voor deze uitdaging. Dit webinar neemt je hierin mee, van Europese beleidsdoelen voor energiemanagement tot concrete oplossingen als aggregators.

> Bekijk de hele webinar– Kijkwijzer:
0:00 – 3:04 Introductie door Roel Massink, Gemeente Utrecht
3:04 – 18:32 Christian Keim, EDF: Energy Markets & Grid Flexibility: Past-Present-Future
19:43 – 33:07 John Hodemaekers, Stedin: Grid Flexibility: An antidote to relieve pain in the changing energy system
33:19-42:21 Christian Keim, EDF: Common Self-Consumption: From individual to common self consumption


Geleerde lessen: Citizen Engagement in de buitenruimte

iris gemeente utrechtIn juni 2018 organiseerden de IRIS-partners de eerste co-creatie sessies. Een team van bewoners uit Kanaleneiland-Zuid ging met ontwerpers en mensen uit de lichtindustrie aan de slag. Doel: samen een nieuw ontwerp bedenken voor slimme openbare verlichting in de wijk. In deze publicatie vind je aanbevelingen over het toepassen van Citizen Engagement als methode om bewoners te betrekken, het opbouwen van een gemeenschap en de uitvoering van een project waarin bewoners de hoofdrol spelen.

> Lees de publicatie


Interview: Slimmere steden door citizen engagement en game design

De IRIS-partners maken niet alleen gebruik van innovatieve technologieën voor een duurzame stad, maar ook van innovatieve methodes om wijkbewoners bij het project te betrekken. In een interview vertelt Willem-Jan Renger, hoofd van de Innovatie Studio van HKU, hoe je methodes voor game design kunt inzetten voor co-creatie met bewoners.

Lees het interview (in het Engels)


Podcast: Smart Cities en ‘Bidirectional Chargers’

electric chargingSmart Cities Information System (SCIS) publiceerde een podcast over ‘Bidirectional Chargers’. In de serie Urban Reverb komen uiteenlopende experts aan het woord over onderwerpen rondom slimme steden. In de eerste editie vertelt onder andere IRIS-partner Muriel Pels van gemeente Utrecht over de uitdagingen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland-Zuid.

> Luister de podcast (in het Engels)


Video: ‘IRIS meets Carolien van Hemel’

carolien van hemel iris videoUtrecht is een van de koplopers in project IRIS, waarmee stedelijke gebieden betere plaatsen worden voor mens en milieu. Directeur Carolien van Hemel van projectpartner Utrecht Sustainability Institute vertelt over IRIS in een inspirerende video.

> Bekijk de video