Nieuws

IRIS op de helft: een overzicht

Het Europese project IRIS is alweer op de helft. Hier een tussenstand. Wat is er inmiddels gebeurd in Kanaleneiland? En wat gaat er nog komen?


Sinds 2017 maakt Kanaleneiland-Zuid onderdeel uit van het Europese project IRIS. Samen met Nice (Frankrijk), Gotenburg (Zweden), Santa Cruz de Tenerife, Vaasa (Finland), Alexandroupolis (Griekenland) en Focsani (Roemenie) werken we in het IRIS project aan gezonde, fijne, duurzame steden. Die klaar zijn voor een toekomst; een schone stad met schone stroom. De samenwerking met andere Europese steden biedt als voordeel dat goede resultaten uitgerold kunnen worden in die andere steden.


Verkeersveiligheid

In het eerste jaar van IRIS zijn de plannen gemaakt en voorbereidingen getroffen voor de stap naar duurzaamheid. Zo wordt in de zomer van 2020 een oplichtend zebrapad geplaatst aan de Columbuslaan. Dit is tot stand gekomen vanuit de behoefte van bewoners uit de wijk om iets te doen aan de verkeersveiligheid. Als het zebrapad er ligt worden er ook slimme lantaarnpalen geplaatst die automobilisten attenderen op het zebrapad wanneer iemand wil oversteken. Of dit de verkeersveiligheid verbetert gaan we in de periode erna goed in de gaten houden.


Laadpalen

IRIS Smart Solar Charging in KanaleneilandOp meerdere plaatsen zijn oplaadpalen voor elektrische auto’s geplaatst, zoals bij het Krachtstation, op de Afrikalaan en op de Livingstonelaan. Deze oplaadpalen zijn onderdeel van het wijkenergiesysteem van de toekomst: ze kunnen elektriciteit van zonnepanelen opslaan in de batterijen van de auto’s en dat er ook weer uit halen om gebruikt te worden in de wijk. Deze nieuwe techniek in de laadpaal wordt, mede dankzij het IRIS-project, door diverse autofabrikanten inmiddels ingebouwd in hun elektrische auto’s.


Aanpak Bo-Ex flats

Woningcorporatie Bo-Ex gaat groot onderhoud uitvoeren aan flats. Als IRIS in 2022 afgelopen is, gaat Bo-Ex verder met het verbeteren van deze flats. Bo-Ex investeert vanuit eigen middelen de aanpak van deze flats. Het IRIS project maakt het mogelijk om in de woningen een slimme thermostaat op te hangen, de TOON van Eneco. Als de coronacrisis het toelaat dan gaan we de TOON’s versneld aanbieden aan huurders van Bo-Ex. Dankzij IRIS is de TOON gratis.


Elektrische bussen

Nog niet zichtbaar in de wijk, maar wel iets wat waarschijnlijk gaat zien in Utrecht zijn de elektrische bussen. In de zomer van 2020 gaan er 55 nieuwe elektrische bussen in en rondom Utrecht rijden. Grote kans dus dat u binnenkort een keer in zo’n duurzame bus zit. Elektrische bussen stoten ook geen vieze uitlaatgassen uit, zodat de lucht schoner wordt. Er is vanuit Santa Cruz de Tenerife en Alexandroupolis veel interesse in hoe we dat in Utrecht doen.


Deelauto
Heeft u er wel eens aan gedacht om uw eigen auto weg te doen? Hoe vaak gebruikt u die auto eigenlijk? Een nieuwe oplossing is de deelauto van We Drive Solar, een auto die u met een app kunt reserveren. U betaalt een abonnement van 49 euro per maand en een vergoeding per gereden kilometer. De eerste We Drive Solar auto in Kanaleneiland-Zuid staat bij het Krachtstation en wordt al veelvuldig gebruikt.


Batterij

Na de zomer in 2020 wordt er een Tesla batterij geplaatst op de hoek van de Columbuslaan/Amerikalaan van ca. 5 koelkasten groot. De batterij wordt gebruikt om de stroom van de zonnepanelen van de Bo-Ex flats in Kanaleneiland op te slaan. Zo wordt het elektriciteitsnet in Kanaleneiland-Zuid gestabiliseerd. Dus op de momenten dat er weinig stroom voor handen is (als de zon niet schijnt) of er veel elektriciteit nodig is kan de batterij ingezet worden.


Technieklessen op basisscholen

Wist u dat kinderen van de bovenbouwklassen van De Kaleidoskoop technieklessen hebben gevolgd over energie besparen en duurzaamheid? De kinderen zijn heel enthousiast over de lessen en ook de ouders hebben interesse in wat hun kinderen hebben geleerd. Dit is zo goed gegaan, dat we hier de komende schooljaren mee verder gaan en uitbreiden naar de Da Costaschool en Schateiland.

 


 

Zoals u ziet, is er al heel wat gebeurd vanuit IRIS. De komende jaren gaat u steeds meer terugzien in Kanaleneiland. Helpt u ons mee om duurzaam en prettig te wonen in Kanaleneiland?

Meer informatie over de activiteiten van IRIS: Rianne Bakker (rianne@energie-u.nl)