Agenda

17 dec 2021 - 28 jan 2022

Doe mee met de IRIS Data challenge

Ben jij een kei in applicatie ontwikkeling voor visuele data presentatie? Tot 28 januari 2022 kan iedereen zich inschrijven voor de IRIS 3D Unity Data Challenge van de gemeente Utrecht. De uitdaging is om alle data, verzameld van verschillende duurzame oplossingen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, zichtbaar te maken voor bewoners in driedimensionale visualisaties. Denk bijvoorbeeld aan een spel of een dashboard. Zo kunnen bewoners de verduurzaming volgen in de digitale versie van hun wijk. Er wordt gewerkt met een publiek en open dataplatform zodat iedereen gebruik kan maken van de data en applicaties. Dan kunnen andere steden binnen het Europese IRIS-project ook hun duurzame vernieuwingen op de kaart zetten. De winnaar krijgt 25.000 euro om het winnende idee uit te werken.

Samenwerkende oplossingen

Partners binnen het Europese IRIS project ontwikkelen allerlei oplossingen in Kanaleneiland-Zuid om de wijk duurzamer en energiezuiniger te maken. Deze oplossingen, zoals batterij opslag, zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen, werken slim samen om stroom nuttig en duurzaam te gebruiken. Daarnaast is er slimme straatverlichting en een zelfoplichtend zebrapad die de luchtkwaliteit, geluid en de snelheid van verkeer meten. Hoe deze oplossingen bijdragen aan een duurzamer Kanaleneiland is niet zo goed te zien aan de buitenkant. Daarom heeft de gemeente Utrecht als doel dit voor iedereen zichtbaar te maken.

Data Challenge

Achter al deze oplossingen zit data; bijvoorbeeld de luchtkwaliteit, de hoeveelheid opgewekte stroom en de status van de batterij. Alle data uit het IRIS project in Kanaleneiland wordt verzameld in het publieke City Innovation Platform (CIP). De opdracht van de Challenge is het ontwikkelen van een Unity applicatie die de data in een informatieve en inzichtelijke weergave laat zien. Een belangrijk element hierbij is de wijze waarop bewoners en gemeente worden meegenomen en kunnen participeren in het ontwikkelproces.

Vragen over de challenge kun je nog tot 24 december indienen en uiterlijk 28 januari kun je een plan van aanpak, uitwerking van de applicatie inclusief grove schets en referenties indienen.  Op 7 februari zullen de deelnemers hun ideeën online presenteren. Dan wordt er een winnaar gekozen die aan de haal gaat met maximaal €25.000 euro voor het winnende concept. Meer informatie en details vind je in deze link.

Europese IRIS project

IRIS Utrecht is binnen het Europese IRIS project één van de Europese steden die met steun van de Europese Unie samen werken aan duurzame stedelijke ontwikkeling. Binnen IRIS Utrecht hebben overheden, bedrijven en kennisinstellingen de handen ineen geslagen om Kanaleneiland-Zuid dé duurzame wijk van de toekomst te maken. Met dit project wil Utrecht één van de koplopers worden in het versneld samenvoegen van duurzame energie en elektrisch vervoer in de stad.

Wil je meer weten over de IRIS 3D Unity Data Challenge? Kijk dan hier. Wil je meer weten over het Europese IRIS project in Kanaleneiland-Zuid? Mail dan naar rianne@energie-u.nl.