Nieuws

Bewoners delen ervaringen met slimme thermostaat Toon

De bewoners van 12 flats van Bo-Ex in Kanaleneiland-Zuid in Utrecht krijgen een gratis Toon aangeboden. Dit in het kader van het Europese IRIS project*. Toon is een slimme thermostaat met veel mogelijkheden. Toon vertelt je alles over je energieverbruik en hoe je kunt besparen. In december 2019 zijn de eerste 20 Toons geplaatst bij bewoners en in september 2020 wordt de volgende serie Toons aangeboden en hopelijk geïnstalleerd.

Hoe bevalt de Toon?

Met deze vraag vallen we met de deur in huis. In december 2019 hebben de mevrouw Fluit en mevr. Gerssen van de Columbuslaan een gratis Toon ontvangen. “Ik ben er blij mee”, vertelt mevrouw Fluit. “Ik vond het eerst best spannend, vreemden in huis, en kunnen anderen dan niet de boel hacken en mee kijken of er iemand thuis is? Gelukkig is de Toon heel veilig en ik gebruik de Toon veel. Het is superhandig, ik heb allerlei programma’s ingesteld zoals programma thuis, weg, comfort, slapen.”

Lekker warm in huis

Mevrouw Gerssen heeft ook veel plezier van de Toon. “Ik heb iets aan mijn kleine bloedvaten waardoor ik altijd warm moet blijven. En nu kan ik de temperatuur zo instellen dat het lekker warm in huis is als ik op moet staan. Jammer dat de Toon niet kan koelen, want ik woon 5 hoog en dat kon ik deze zomer wel gebruiken.”

Beide dames hadden geen enkele moeite met het instellen van de Toon, er zat een handige gebruiksaanwijzing bij en daarna konden ze het zelf.

Nadelen

“Zitten er nadelen aan de Toon?”, vragen we. Mevrouw Gerssen kan geen nadelen bedenken. En mevrouw Fluit vertelt dat ze in het begin steeds naar de Toon liep om haar verbruik te bekijken als ze de waterkoker aandeed en zag hoeveel stroom ze verbruikte. Nu zet ze alleen nog maar een grote thermoskan met heet water voor de hele dag. Zodat ze niet voor elk kopje warm water de waterkoker hoeft aan te zetten. Even, een halve seconde dacht ze na over geen thee, maar ja dat zou wel wat te gek worden.

Geld besparen

“Bespaart u nu ook geld?” Mevrouw Gerssen denkt dat ze geld bespaart en nog graag wat meer zou willen besparen. Wellicht met de EnergieBox? (In een volgend artikel meer over de Energiebox.) Mevrouw Fluit: “Ik laat niet iets door de Toon, maar het is wel leuk om er een soort spel van te maken. Maar ik ga geen kou leiden.”


Vragen?

Wilt u meer weten over de Toon of over het IRIS project mail dan met: Rianne Bakker via rianne@energie-u.nl of 06 4600 1684.

*Het Europese project IRIS

Kanaleneiland-Zuid is een voorbeeld van de stadswijk van de toekomst! Voor alle partners van het IRIS project is dit geen toekomstmuziek maar wordt hier nu al hard aan gewerkt. Met steun van de Europese Unie werken we de komende jaren samen aan een duurzaam Kanaleneiland-Zuid. Met dit project wil Utrecht één van de koplopers worden in het versneld integreren van duurzame energie en elektrisch vervoer in de stad. Samen met Gothenburg en Nice vormt Utrecht de koplopersteden. Meer informatie over de activiteiten die we gaan ondernemen in het kader van het project is te vinden op de website www.iris-utrecht.nl.